viernes, 20 de abril de 2012

MIGAS EXTREMEÑAS

INGREDIENTS  (Per 6  persones)              
"LAS MIGAS"
- Pa rústic o de poble (llenya) de dos dies
- 1 Kg de patates
- 4 o 5 dents d'all.
- Sal
- Oli
- Aigua
- Pebre vermell (Pimentón de la Vera)
AMANIDA DE TARONJA
- 6 Taronges
- Sucre
- Oli (preferentment verge)
- Sucre
- Sal
- All
- Pebre vermell

PREPARACIÓ
"LAS MIGAS":
1.  Tallar a bocinets el pa de dos dies. S'ha de fer el dia d'abans, i un cop tallat s'ha de posar sobre un drap, remullar amb unes gotes d'aigua i embolicar amb el mateix drap fins al moment de cuinar. D'això se'n diu "echar las migas". 
2.  Tallar les patates en trossets fins, com per fer una truita de patata.
3.  Fregir les patates en una paella, que quedin tendres però no deixar que es torrin.
4.  Retirar les patates i treure una mica l'excés d'oli de la paella.
5.  Al mateix oli fregir els alls tenint cura que no es cremin. (Opcional: afegir el pernil o cansalada)                                     
6.  Seguidament, s'afegeix una cullerada de pebre vermell i l'aigua (la quantitat no ha de ser exagerada)
7.  A continuació, afegir el pa i les patates fregides.
8.  Remoure sense parar fins que es vagin barrejant i torrant.
AMANIDA DE TARONJA:
En dolç  (pels infants de la casa)
1.  Tallar les taronges a quadrats, afegir sucre i oli al gust. Es pot menjar com a postra o per acompanyar "las migas".
En salat
2.  Tallar les taronges a quadrats, afegir sal, pebre vermell, all i oli al gust. Servir en preferentment en un plat fondo de fang o ceràmica. 

NOTAS

-  "Las migas" era un plat típic de pastors per aprofitar el pa de dies anteriors, tot i que també es fan amb farina. Es pensa que podien provenir del  cus-cus  magrebí, que en terres cristianes es feia amb pa i carn de porc per distingir del menjar àrab i jueu.
-   Es plat tradicional sobretot del centre i sud de la península: la Mancha, Murcia, Andalucia, Extremadura y Aragón i existeixen moltes varietats. A la zona nord d'Extremadura es fan amb pa i pebre vermell, que els hi dona aquest color.
-  Als pobles de la zona es tradició fer "las migas" quan es reuneix tota la família o amics, com ara en època de matança. També hi ha el costum de reunir-se la nit de noces a casa dels pares de la núvia i preparar aquest plat amb les famílies de les dues bandes. En ocasions, es mengen el dia de la "tornaboda" (dia següent al casament en el que es continua amb la festa).   
-  Pimentón de la Vera: Elaborat sota les condicions del microclima de la zona, es considerat producte artesanal i té la denominació d'origen.
-  S'aconsella acompanyar amb vi de "pitarra". http://www.casasdelmonte.net/


On podem anar a comprar:
- Forn de pa (on tinguin varietats de pa rústic i fet a la llenya).
- botigues tradicionals dels pobles de la zona:
 http://www.casasdelmonte.net/
- Supermercats que tinguin varietat de productes regionals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario