viernes, 28 de octubre de 2011

BANITZA, AIRYAN I TARATOR _ BULGÀRIA

INGREDIENTS  (Per 8-10 persones)           

BANITZA
- 500 g de massa filo
- 4-5 ous
- 400 g formatge búlgar (feta o sirene)
- Aigua amb gas (sense sucre)
- Iogurt natural (dens, p. ex. Bon Àrea)
- 100 ml oli de girasol
- Mantega

AIRYAN i altres variants.
- 1l de iogurt fet a casa*
- 1l d'aigua

Sopa freda: TARATOR
- 2 cogombres,
- 2 cullerades d’oli, all i julivert.





PREPARACIÓ DE LA BANITZA

1. Barregem en un bol els ous, el formatge, aigua, iogurt i oli.
2. Untem de mantega o oli el fons de la safata.
3. Estenem els fulls de pasta i comencem a posar-los a la safata que prèviament hem untat.
4. Alternem els fulls de pasta filo amb la barreja que hem fet.
5. Agafem un ou i el batem, afegim una mica d’aigua amb gas i amb aquesta barreja pintem l’última capa de pasta filo.
6. Posem una mica de mantega al damunt i ho posem al forn a 185º uns 35 minuts. (Hem de tenir en compte sempre el tipus de forn que utilitzem)  


AIRYAN I VARIANTS

Per fer el iogurt necessitarem 1 litre de llet fresca i un iogurt dens. Escalfarem la llet sense que arribi a bullir, un cop estigui tèbia li tirarem el iogurt, i abocarem la barreja a una gerra de vidre, un cop plena la taparem (pot ser amb un drap de llana) i la deixarem reposar entre 7 i 8 hores perquè fermenti. Seguidament es deixarà a la nevera.
Per obtenir l'Airyan només haurem de barrejar aigua amb el iogurt obtingut, en proporcions iguals (1l X 1l), i el deixarem a la nevera.
A l'estiu hi podem afegir sal i pebre negre.


PREPARACIÓ DEL TARATOR:

 Per fer el TARATOR:
Afegirem al iogurt els  cogombres picats a trossos petits i farem una picada d’all i julivert.
Incorporarem l’oli i la sal i ho remenarem tot. Ho podem servir amb glaçons de gel.



NOTES

- La BANITZA és un pastis típic de Bulgària que té diferents variants, dolces i salades.
- L'AIRYAN és una beguda refrescant i fàcil de fer. Serveix per acompanyar els dinars i també és ideal per combatre la ressaca.  
- El TARATOR és una sopa freda tradicional de Bulgària.


On podem anar a comprar:
(ASOCIACIÓN CASA TRACIA)
- El formatge búlgar el podem trobar en botigues especialitzades com la de casa Tràcia, però també al MACRO.
- La pasta filo es pot trobar al Carrefour i en grans superfícies.

No hay comentarios:

Publicar un comentario